Društveni centar Laurentius

Društveni centar Laurentius mjesto je okupljanja i razvoja. U našem društvenom centru događa se prava sinergija učenja, zabave i altruizma.

Želeći ujediniti i povezati sve općine Imotske krajine došli smo do ideje otvaranja Društvenog centra Laurentius smještenog u Lovreću. Na taj način će se po prvi put lokalne udruge Imotske krajine povezati s općinom Lovreć i ojačati civilno društvo tog kraja.

Prostor općine Lovreć postaje naš zajednički prostor kojeg ćemo obogatiti svojim idejama i vještinama te kao takav je otvoren svim građanima.

Osnovni razlog osnivanja društvenog centra Laurentius je poboljšanje društvenog života svih stanovnika Imotske krajine. Centar tako postaje mjesto na kojem se nude kvalitetne usluge zajednici i aktivira građane da daju svoj doprinos poboljšanju društvenog života u općini Lovreć i okolnim mjestima.

Kao najznačajnije probleme stanovništva Imotske krajine prepoznali smo siromaštvo i socijalnu isključenost, prometnu nepovezanost, depopulaciju i pomanjkanje kvalitetnih sadržaja za sve pripadnike lokalne zajednice.

Vjerujemo da će se osnivanjem Društvenog centra Laurentius smanjiti broj materijalno ugroženih građana, poboljšati povezanost među općinama i povećati broj kvalitetnih sadržaja za sve pripadnike lokalne zajednice. Time će se kroz djelovanje centra Laurentius poboljšati kvaliteta življenja svih građana u Imotskoj krajini i u konačnici unaprijediti kvaliteta života stanovništva.

Uspostavljenjem učinkovite suradnje lokalnih udruga i općine nastojimo povećavati mogućnosti za sve mještane. Konkretno, riječ je o umrežavanju i ojačavanju suradnje općine Lovreć i pet udruga koje će djelovati na revitalizaciji zajednice Imotske krajine i to kroz pet programa centra:

1. Suzbijanje siromaštva
2. Osnaživanje zajednice
3. Kreativko
4. Ekoprogram
5. Volonterstvo i aktivno građanstvo

Projekt „Društveni centar Laurentius“ traje od studenog 2020. do studenog 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.908.272,42 kuna, a sredstva su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%) u okviru poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice.

Nositelj projekta je udruga “Kolajna ljubavi” koja provodi projekt u suradnji s općinom Lovreć i partnerskim udrugama Zavičajnom eko udrugom „Ričice“, Kulturno umjetničkom udrugom „Ujević“, Centrom za održivi razvoj Imotski “IMO-info” i Kulturnom udrugom mladih “K.U.M. PROLOŽAC” s ciljem revitalizacije lokalne zajednice Imotske krajine kroz korištenje javnog prostora kao prvog društvenog centra na području Imotske krajine. Cilj suradnje između lokalnih udruga i općine Lovreć je revitalizacija Imotske krajine na korist građana i naših sumještana.