Smjernice za društveni razvoj zajednice Imotske krajine

Pri samom završetku projekta partnerske organizacije civilnog društva okupljene u Društvenom centru Laurentius zajedničkom suradnjom donose priručnik Smjernice za društveni razvoj zajednice Imotske krajine. U njemu su analizirane i navedene društvene potrebe stanovništva na imotskom području. Sam priručnik nastaje kao sinteza ovog europskog projekta, ali i višegodišnjeg iskustva rada lokalnih udruga u kojem definiraju smjernice za poboljšanje društvenog života i zadovoljstva životom u zajednici.

U tekstu autori definiraju prepreke za obuhvatan društveni razvoj zajednice Imotske krajine:
*Prometna nepovezanost
*Iseljavanje stanovništva
*Pandemijska atmosfera
*Motiviranost sudionika.

Kao i svaka zajednica, Imotska krajina ima svoje posebnosti. Imajući u vidu vrlo kompleksnu problematiku lokalne zajednice sam rad Društvenog centra Laurentius prilagođavali smo potrebama stanovništva. Osmislili smo i provodili aktivnosti u čak 5 programa: Eko program, Suzbijanje siromaštva, Osnaživanje zajednice, Kreativko te Volonterstvo i aktivno građanstvo imajući u vidu raznolikost sadržaja, ali ulogu naših aktivnosti u edukaciji i senzibiliziranju sudionika. Usmjerili smo se na aktivnosti za roditelje i djecu, projekcije filmova, igranje društvenih i sportskih igara, recikliranje, ekološke i kreativne radionice.

GLAVNE SMJERNICE ZA DRUŠTVENI RAZVOJ

U sklopu priručnika koji je svojevrsna studija slučaja lokalne zajednice Imotske krajine, udruge Kolajna ljubavi, Zavičajna eko udruga Ričice, Kulturno umjetnička udruga Ujević, Centar za održivi razvoj Imotski i Kulturna udruga mladih K.U.M. PROLOŽAC, koncenzualno su donijele preporuke za daljnji društveni razvoj:

*Planiranje sukladno stvarnim potrebama zajednice
*Umrežavanje s institucijama i lokalnim organizacijama
*Očuvanje zavičajne autentičnosti
*Vidljivost projekta u javnosti