MATEA PARLOV KOŠTRO- NAJBOLJA HRVATSKA MARATONKA

Maratonka Matea Parlov Koštro osmerostruka je državna prvakinja na dugim prugama te višestruka rekorderka. Matea je rođakinja slavnog boksača Mate Parlova koji više nije jedini olimpijac u obitelji. Matea je postala najuspiješnija Hrvatska maratonka na Olimpijskim igrama nakon što je zauzela 21. mjesto.

1.Koliko dugo se bavite sportom? Tko je vaš uzor?
Sportom se bavim od 2.razreda osnovne škole. Započela sam s rukometom i sasvim slučajno me nakon jednog školskog natjecanja u atletici zapazila trenerica atletike koja me je pozvala u atletski klub. Sportski uzor mi je rođak Mate Parlov.

2.Ričice se diče zlatnom medaljom Mate Parlova u poluteškoj kategoriji 1972. godine, a četrdeset godina kasnije Josip Pavić s reprezentacijom Hrvatske osvaja zlatnu medalju u vaterpolu. Koliko vas motivira činjenica da ste porijeklom iz sela čak dvojice olimpijaca?
-Jako me motivira činjenica da iz tako malog sela proizlaze tako kvalitetni sportaši.

3.Na koji način bi potaknuli mlade da se počnu baviti sportom?
Sport je dobar ne samo za tijelo, nego i za duh. Također, uključuje i socijalnu komponentu koja je u ovo današnje otuđeno vrijeme izrazito bitna. S fiziološkog aspekta nakon 45min tjelesne aktivnosti počinje se oslobađati endorfin koji u čovjeku izaziva osjećaj ugode. Pa, evo, pozivam sve mlade da provjere na sebi o čemu se radi!

4.Kada dođete na godišnji odmor u Imotski, koristite li prirodne ljepote našeg kraja za vaš trening?
Nažalost, nisam još imala priliku trčati kroz naš kraj jer je godišnji odmor jedne
maratonke jako kratak, ali se svakako spustim do jezera i uživam u ljepoti.

5.Od brojnih osvojenih nagrada i medalja, koja vam je najdraža? Na koji uspjeh ste posebno ponosni?
Ponosna sam što sam se uopće uspjela kvalificirati na Olimpijske igre. Također, biti 21. maratonka i 6. europljanka u najtežoj atletskoj disciplini u kojoj dominiraju afričke trkačice je stvarno velika stvar, ne samo za mene nego i za Hrvatsku.

6.Rekreativcima je trčanje ispušni ventil, što vama predstavlja trčanje?
To je jednostavno moj svijet u kojemu se jako dobro snalazim i u kojemu mogu biti ono što stvarno i jesam. Kroz trčanje nastojim pokazati svoje emocije i na taj način nadahnuti druge ljude.