ANTONIJA RADELJIĆ

Antonija Radeljić je proglašena najspremnijom pripadnicom na vojnom natjecanju „Memorijal bojnik Davor Jović natjecanje Prvi za Hrvatsku 2021.“, što je prisvojilo mnoge medijske naslove. Ponosni smo da je takva osoba porijeklom iz našeg kraja i da je upravo ona naše novo „Pravo lice Imotske krajine“. U nastavku članka pročitajte što je sve Antonija rekla za našu rubriku.

  • Zašto ste odlučili postati interventna policajka?

Smatram da mi IJP-e može omogućiti stalno usavršavanje i stjecanje novih znanja i vještina, kao i poboljšanje dosadašnjih već stečenih.

  • Proglašeni ste najspremnijom pripadnicom na vojnom natjecanju „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2021“ savladavši 45km i deset zadataka za što vam je trebalo 7 sati i 27 minuta. Što vas je motiviralo u teškim trenutcima? Što biste naveli kao svoju jaču stranu koja Vas je izdvojila od ostalih natjecatelja?

Prva od žena, a 14-ta sveukupno. Motiviralo me zvono na cilju, naša zastava koju uz povik “Domovini vjerna” želim i moram pozdraviti. To je najljepši dio natjecanja za koji smo svi mi dijelili tu stazu. Neopisiv je osjećaj umorna i dezorijentirana pozvoniti, toliko emocija u tom trenutku… Sva bol nestane, a suze krenu, taj tren ili par sekundi nakon.. Do sada sam četiri puta na taj način, teškim kilometrima dijeljena od zvona, trčala za taj pozdrav i svaki put emocije su iste. Najbolji trenutak koji sam do sada u životu osjetila, kao i pozitivno najemotivniji.  

  •  Kako održavate takvu fizičku kondiciju?

Red, rad i disciplina. 365 dana u godini. Jedino tako možete izgurati dva ovakvo teška ili slična natjecanja u jednog godini. Uz svakodnevne zadaće na poslu pokušavam što više trčati, trenirati u teretani, hodati po brdima s teretom i slično. Ne ide uvijek sve po planu, jer tu je i umor, velike vrućine sada korigiraju moj raspored, ali borim se i snalazim kako mogu. 

  • Znamo da Vaš posao povlači sa sobom pitanja o ženskom snalaženju u „muškom svijetu.“ Kako su Vas prihvatili dok niste stekli ovako ozbiljnu reputaciju?

Nitko se nije nadao ovom rezultatu, pa čak ni ja! He he.. Jako je teško natjecanje i uvijek ima skeptika prema ženama za ovakav tip natjecanja, a pogotovo MUP-ovim, jer ipak su ovo vojne discipline, vojni poligon i oni su domaćini. 

  • Proglašeni ste najboljom interventnom policajkom. Koliko Vam to priznanje znači?

Pa, smatram da uvijek ima boljih, mislim da ja nisam najbolja! Trenutno sam se pokazala najspremnija pripadnica OSRH, što ne znači da sam najbolja! Ali naravno da mi je drago i da imam tu čast.

  • Koji osjećaji Vas vežu za Vaš rodni kraj?

Za moj rodni kraj me vežu samo najljepši osjećaji ponosa, ljubavi, povezanosti, suosjećanja, sreće, djetinjstva, svega lijepog… Tu je moj dom, moje srce i uvijek ću se rado vraćati mom selu, gdje sam odrasla i izgradila se u ovu osobu koja sam danas. 

  • Što Vas motivira u Vašem poslu?

U mom poslu me najviše motivira što služim državi časno i pošteno, što održavamo našim građanima javni red i mir, što se uz nas osjećaju sigurno i što smo uvijek prvi kada im je potrebna pomoć.

Nema ništa ljepše od pomoći, sigurnosti i povjerenja koje dijelimo svakodnevno izvršavajući naše zadaće te se obučavajući da iste izvršavamo besprijekorno.

Ovo je jedno humano zanimanje i mislim da svim građanima Lijepe naše to mora biti na umu.