IVAN GLIBOTA CRNI

Bogata karijera i životni put Ivana Glibote Crnog iziskuju nekoliko stranica, no mi smo pokušali izdvojiti najzanimljivije. Kapelnik Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski  dobitnik je nagrade za životno djelo, a brojni nastupi i natjecanja diljem Lijepe naše i svijeta popraćeni plaketama daju dodatan pečat ovom velikom glazbeniku koji je svoj cijeli život dao i posvetio glazbi i mladima. Od osnivača obadviju glazbenih škola u Imotskom do njihovog voditelja skupa s velikim timom stručnjaka i glazbenika zalog je cijeloj Imotskoj krajini čiji mladi imaju priliku biti dio ove prekrasne priče.

1. Kako je izgledao Vaš put do utemeljenja glazbene škole u Imotskom odnosno kako  se uopće razvila ta ideja?

1981. godine na završetku studija u Zagrebu svirao sam u akademskom Big bandu. Bio sam solist. Imali smo nekoliko koncerata, a snimala nas je i ondašnja TV Zagreb.  U kratkom intervjuu nakon nastupa voditeljica me pitala što i gdje nakon akademije. Imao sam dvije opcije – odlazak u Njemačku ili povratak u rodni kraj. I odlučio sam se na ovo drugo. 1985. godine kao djelatnik Narodnog sveučilišta počeo sam pripremati temelje za osnovnu, a danas i srednju  glazbenu školu.

2002. godine osnovna glazbena škola postaje samostalna, a 2008. godine utemeljio sam i srednju glazbenu školu. Izborio sam se za glavnu zgradu škole, napunio je opremom (glazbalima itd…) te koncertnu dvoranu cca. 150 gledatelja. Danas su svi prostori u vlasništvu škole.

U početku i prilikom osnivanja Osnovne glazbene škole za svaki potrebni dokument bila je teška i mukotrpna borba, a rezultate te borbe danas može svatko vidjeti.

Tada je glazbena škola imala jednog zaposlenog, danas ima 36 djelatnika, a redovno je pohađa 180-200 učenika godišnje.

2. Što biste naveli kao najznačajniji  faktor ili preduvjet Vašeg uspjeha?

Naveo bih sljedeće: upornost, tvrdoglavost, talent, ogromna želja i najvažnije, strpljenje.

1970. godine u 1. razredu pripremne glazbene škole u Splitu jedna nastavnica me na hodniku pitala: “Odakle si ti?” Ja kažem: “Iz Imotskog”, a ona kaže: “Vidi, Vlaj, pa ima sluha!”

To mi se urezalo u pamćenje i želio sam olakšati mladim talentima u Imotskom da ne prolaze sve ono što sam ja prošao.

3. Možete li nabrojiti neke nagrade koje ste osvojili?

Kao učitelj limenih puhačkih glazbala sa svojim učenicima osvojio sam preko 150 nagrada, a posebno se ističu prve državne i međunarodne nagrade iz disciplina: trublja, rog, trombon, tuba, komorni trio trombona, brass kvintet te nagrade u disciplini puhački orkestar i pjevački zbor.

Imotska glazba je već godinama najbolji amaterski puhački orkestar Hrvatske, odnosno šesterostruki su prvaci Hrvatske. Osvojili smo brojne zlatne, srebrne i brončane plakete, kako na natjecanjima u Hrvatskoj tako i na međunarodnoj razini.
 

Za svoj rad dobitnik sam nagrada Splitsko-dalmatinske županije, grada Imotskog, grada Lastova, Radio Imotskog te sam dobio bezbroj priznanja i zahvalnica iz Domovinskog rata: od vojnih postrojbi (1. i 4. brigada HV 3. imotska bojna), raznih udruga branitelja, HVIDRE te posebno ističem nagradu Predsjednice Republike Hrvatske RED HRVATSKOG PLETERA i nagradu za životno djelo Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga koje su dosadašnja kruna mog životnog djelovanja.

4. Na koji način privlačite mlade ljude?

Smatram da su kvalitetan rad i postignuća naše glazbene škole dovoljan poticaj svim mladima Imotske krajine da nam se pridruže. Mladi koji imaju talent i vole glazbu prepoznaju da se maksimalno trudimo, da odgajamo ne samo one koji će upisati  akademiju već i kvalitetnu publiku koja će sutra znati uživati u glazbenim umjetničkim programima.

5. Imate li možda poruku za mlade iz Imotskog kraja koji imaju viška slobodnog vremena na koje načine da ga provedu?

Glazbeno obrazovanje, uz općeobrazovnu školu, izvrsno razvija mlade ljude kao individue. Učenici već kao djeca nastupaju solistički, ali i u orkestru (skupini), stječu iznimno samopouzdanje i koncentraciju te svakodnevnost u vježbi što je vrlo važno u njihovom odrastanju i stjecanju radnih navika. Svakom mladom čeljadetu veliko je kad postane prvak, pa, u bilo čemu… Tada spozna da vrijedi.

Dragi Bog je htio da živimo na najljepšem dijelu planeta Zemlje.

Često sam govorio da smo u svemu neobično talentiran narod, da možemo biti bolji i od Amerikanaca i Nijemaca samo moramo raditi kao oni i biti strpljivi.

Ako se i dogodi greška, uvijek imamo novi dan za ispraviti je.

Posebno ističem!

Na molbu Europske unije HPO Gradska glazba Imotski snimila je  video spot Ode radosti L. van Beethovena-himne EU, na koji su čelnici EU snimili svoje pozdravne govore prigodom proslave Dana Europe 09.svibnja 2020. godine, a koja je emitirana po cijelom Svijetu.

Zanimljivo je da su me zamolili, a ja pristao, da i ove godine  u svom pozdravnom spotu koriste našu glazbenu podlogu.

Eto, od malog Vlaja iz Imotskog koji “slučajno” ima glazbenog sluha do vrha Europe i cijelog Svijeta…

HPO Gradska glazba Imotski- Oda radosti

1. Originalni spot 2020

2. Pozdravni govori čelnika EU montaža u spot 2020.

3. Pozdravni govori čelnika EU montaža na glazbenu podlogu 2021.